gamma linoleik asit - gamma linoleik asit nedir - gamma linoleik asit hangi besinlerde - gamma linoleik asit nasıl kullanılır
gamma linoleik asit

Gamma Linoleik Asit

Gamma linoleik asit (GLA) bir çeşit Omega-6 yağıdır. Bunun yanında hücre zarı bileşenlerindendir. Vücut tarafından üretilemeyen bu asit takviye haplar ve besinler ile vücuda alındığında antienflamatuar etkili prostaglandine dönüşür. Prostaglandin vücuttaki tüm organları kontrol eder ve hormon benzeri bileşiklerin üretimini yapar. Ürettiği bileşikler özellikle bağışıklık sistemi, kalp damar sağlığı ve deri sağlığını denetler.

Vücuda besinler yoluyla alınan lineloik asit (LA) önce GLA’ya daha sonra da prostaglandine dönüşür. Alkolik bireylerde, diyabet hastalarında ve yaşlılarda lineloik asidin gamma lineloik aside dönüşmesi yavaşlayabilir ve bu da bu durumlardaki kişilerin GLA eksikliği çekmesine yol açar.

Bunun yanında LA’nın prostaglandine dönüşümünde yardımcı rol alan vitaminlerin eksikliği, mineral eksikliği, stres, besin yetersizliği gibi etkenler de lineloik asidin PGE1’e dönüşmesini yavaşlatan hatta durdurabilen sebeplerdir.

GLA eksikliği romatizmal hastalıklar, cilt problemleri ve kalp rahatsızlıklarına yol açabilen ciddi bir sağlık sorunudur.

Gamma Linoleik Asit Faydaları

Gamma Linoleik Asit faydaları oldukça fazla olan bir omega çeşididir. GLA kalbe faydası, kötü kolesterolü düşürerek koroner arter hastalığını önlemesi, tansiyonu dengelemesidir.

Adet sancılarına da iyi geldiği söylenen gamma linoleik asidin ağrıları azalttığı birçok hasta tarafından desteklenen bir bilgidir. Bunun yanında GLA, diyabetli kişilerin hastalık belirtilerini (karıncalanma, el ayak ağrısı, uyuşma) azaltmasıyla bilinir.

GLA’nın göğüs ağrıları ve romatizmal hastalıklar; hiperaktivite ve dikkat eksikliği; kronik yorgunluk ve saç dökülmeleri gibi birçok rahatsızlığa iyi geldiği de uzmanlar tarafından kanıtlanmıştır.

Gamma lineloik asitin en yaygın kullanımı cilt ve cilt rahatsızlıkları içindir. Gamma linoleik asit yaşlanma etkilerini yavaşlatır, cildin nem dengesini korur, sıkılaştırır ve hormonları kontrol altında tutar.

GLA içeren güvenilir kozmetik ürünleri kullanılabilir. Bunlar özellikle stres ve ergenlik kaynaklı cilt problemlerinin tedavisinde kullanılır.

Gamma Linoleik Asit Hangi Besinlerde Bulunur?

Gamma linoleik asit, ezan çiçeği yağı, hodan yağı, kayısı yağı ve frenk üzümü yağı gibi meyve ve bitkisel yağlarda bulunur. Spirulina (bir mavi yeşil alg türü) de GLA kaynağıdır.

Ezan çiçeği yağı ortalama %10-12, frenk üzümü yağı %14-20 ve hodan yağı yaklaşık %17-27 GLA içerir. Genellikle soğuk pres yöntemi ile elde edilen ezan çiçeği yağı GLA kaynağı olarak kullanılmaktadır.

Gamma Linoleik Asit (GLA) Nasıl Kullanılır?

Öncelikle her besin takviyesinde olduğu gibi tedavi için gamma lineloik asit alımı yapılırken de doktor gözetiminde olmak gerekir. Rahatsızlığın türüne göre farklı kullanım dozları mevcuttur. Adet döngüsünün düzenliliği için kullanılmak isteniyorsa günde 240 ila 320 miligram, diyabet için günlük 480 miligram, cilt hastalıkları için günde 360 ila maksimum 750 miligram ve romatizmal hastalıklar için günde 750 miligramla 2.9 gram aralığında alınabilir. Romatizmal rahatsızlıklar için genellikle 6-12 ay düzenli kullanımı önerilir.

GLA’nın fazla kullanımı insülin direncini düşürerek şişmanlığa ve metabolik rahatsızlıklara sebep olabilir. Bir tıp enstitüsünde yapılan araştırmaya göre GLA takviyesi için alınan evening primrose oil kullananlar arasında; baş ağrısı, mide bulantısı, karın ağrısı ve ishal gibi yan etkiler yaygın olarak görülmüştür.

Helal!
Helal! Bayıldım! Haha! Vay be! Üzüldüm! Kızdım
1

BİR CEVAP BIRAK

Lütfen yorumunuzu girin
Lütfen isminizi girin